Infomedia
10 KELEBIHAN TELEGRAM BERBANDING WHATSAPP

Rata-rata pengguna telefon bimbit di Malaysia akan menggunakan aplikasi Whatsapp sebagai medium untuk berinteraksi dengan rakan. Malah dikatakan sebanyak 51 peratus pengguna memilih menggunakan Whatsapp berbanding aplikasi lain.

10 kelebihan Telegram berbanding Whatsapp

1. Penggunaan Username

Telegram menggunakan username sebagai ganti nombor telefon kita. Melalui cara ini, pengguna tidak perlu dedahkan nombor telefon. Dan username berkenaan dapat dicari melalui fungsi search yang terdapat dalam aplikasi Telegram.

2. File Transfer

Telegram boleh menghantar apa sahaja jenis fail, dan telegram tak menetapkan saiz fail yang boleh dihantar. Malah, sesiapa yang pentingkan kualiti imej gambar atau video, telegram tempat paling mudah dan cepat.

3. Group Chat

Group chat boleh masukkan 1000 orang ahli, namun kalau lebih dari 1000 orang ahli maka perlu upgrade ke Supergroup yang boleh masuk sehingga 5000-100,000 orang ahli. Lebih menarik lagi tentang Group Chat ni selain boleh jadikan semua ahli group sebagai admin dan fungsi reply adalah,

  • Mention – Boleh mention kawan-kawan dalam group hanya dengan meletakkan simbol @ dan akan keluar senarai username ahli-ahli group.
  • Hashtag – Hashtag boleh digunakan dalam mesej. Tujuan hashtag ni apabila kita ingin cari sesuatu perkara, kita boleh cari melalui search dan mulakan dengan #.

4. Uninstall Telegram

Katakan tiba-tiba handphone ‘jam’, dan nak uninstall beberapa apps, antaranya Telegram. Boleh je uninstall telegram dengan senang hati sebab semua mesej, nota penting, dalam tu tak akan hilang! Bila install balik, masukkan nombor telefon yang sama, masih boleh lihat 100% sama macam sebelum kita uninstall. Kalau whatsapp ter-uninstall? Tidak akan dapat lagi!

5. Ada fungsi ‘search’ yang mudah untuk dapatkan sesuatu

Best nya Telegram ni, korang boleh search apa sahaja yang korang minat, nanti akan keluar list yang korang search tu. Contoh nak tengok movie secara percuma je, search movie, akan keluar channel movie yang dah set sebagai public. Kalau private kena join ikut link. Contoh lain nak tengok drama melayu, keluar semua list channel dan berapa orang ahli channel yang dah join channel tersebut. Join channel yang mempunyai ahli yang ramai. Confirm channel tu mesti best!

6. Ada Touch ID / Password

Untuk setengah orang, maklumat dalam telegram dia tu sangat privasi. Mungkin dia ada simpan banyak maklumat dalam telegram, jadi dia boleh set password hanya untuk apps Telegram sahaja. Caranya mudah, pergi ke Setting – Privacy and Security. Boleh set password korang kat situ. Lepas ni segala maklumat penting dalam telegram akan lebih selamat dengan adanya password. Menarik bukan?

7. Channel Telegram

Apa beza Channel dengan Group Chat?

Bezanya adalah Channel untuk medium penyiaran maklumat dengan cara ‘one way communication’, manakala Group Chat tujuan untuk berkomunikasi beramai-ramai dalam group.

Channel Telegram terbahagi kepada 2 iaitu:

  • Public – Boleh sebar luas dan tiada had keahlian
  • Private – Ahli channel perlu mendapat jemputan daripada admin sendiri

Step untuk buat Channel Telegram,

  • Step 1: Pada senarai menu, klik pada New Channel dan masukkan maklumat channel anda
  • Step 2: Tetapkan sama ada nak buat Public Channel atau Private Channel
  • Step 3: Masukkan link
  • Step 4: Done!

Apa kelebihan Channel Telegram ni?

  1. Ahli dalam channel unlimited, boleh mencapai 15,000 pengguna
  2. Ahli yang baru join dapat lihat semua post yang terdapat di dalam channel termasuk post paling awal.
  3. Hanya admin sahaja yang boleh post dalam channel.
  4. Ahli dalam channel cuma boleh ikuti perkembangan pada berita yang dipost.
  5. Ahli hanya dapat lihat butang mute dan unmute sahaja.
  6. Kalau 1 post admin delete, semua ahli takkan nampak lagi post tersebut.
  7. Jumlah views bagi setiap mesej yang buka dan baca akan ditunjukkan di bahagian bawah kanan bersebelahan dengan masa

Apa MENARIK Channel Telegram ni?

  1. Menarik sebab maklumat yang kita hantar 100% berjaya sampai ke setiap ahli yang join channel tersebut.
  2. Ahli hanya boleh melihat jumlah berapa orang yang telah join channel tersebut (Boleh wujudkan kredibiliti).
  3. Ahli takkan dapat curi prospek atau phone number dalam channel tersebut walaupun dalam channel itu ada 50,000 subscribers sebab ahli tak akan nampak siapa ahli yang join dalam channel itu.
  4. Kebarangkalian 78% ahli akan buka dan baca mesej apabila setiap kali admin hantar mesej dalam channel itu.
  5. Mendapat respon 3 kali ganda lebih cepat berbanding buat FBADS apabila admin promosi atau iklankan sesuatu.

8. Boleh baca previously punya mesej dalam group

Semua tahu, kalau join group di whatsapp, korang akan rasa betul-betul NEW gila dalam group tu. Tak tahu cerita apa-apa dalam group tersebut. Rasa krik-krik je. Namun best nya di Telegram, kalau ada yang invite korang masuk group, korang tak rasa krik-krik sangat. Korang boleh baca segala previously punya chatting dalam group. Jadi tak ada la korang blur blur je dalam group. Orang Malaysia ni kan rajin scroll-scroll ni.

9. Sticker comel-comel

Telegram ada banyak sticker yang comel-comel korang boleh dapat. Nak dapatkan semua sticker tu percuma je. Lebih menarik lagi, korang boleh buat sticker muka sendiri! Yela, orang yang jenis peacock ni mesti nak sticker ada muka dia tengah senyum-senyum manis. Kan. Cara nak buat sticker tu, korang search je @stickerbot . Dekat situ telegram akan guide korang untuk buat sticker sendiri.

10. Nightmode

Appearance dalam telegram ni boleh tukar ke nighmode. Maknanya, waktu malam kalau buka telegram, akan bertukar warna di screen handphone ke night blue. Sedap sikit mata memandangkan. Jadi sebelum tidur tu, boleh la scroll-scroll channel telegram yang penuh dengan informasi dan motivasi ni kan. Banyak sangat sekarang ni channel telegram yang best-best. Tinggal rajin tak rajin je nak join.

Sumber: https://www.remaja.my/10-kelebihan-telegram-berbanding-whatsapp-ramai-tak-tahu-satu-darinya-boleh-tengok-movie/

Jadi apa ditunggu lagi, beralihlah ke Telegram sekarang! Dapatkan aplikasi telegram di Google Play Store atau Play Store

Telegram Multimedia Ministry Network : https://t.me/multimediaministry

Telegram Paroki St. Luke, Telupid : https://t.me/stluketelupid

Share Button

About the author

Related Post

Leave a comment

Baca Alkitab
  Kitab :
  Pasal :
  Ayat :
  Versi :
     

Taip kata atau ayat:
 
Alkitab   Bahan
Alamat Surat Menyurat:

PAROKI ST. LUKE TELUPID
Peti Surat 106,
89320 Telupid, Sabah
Tel / Fax : 089-521 488

Laman: http://www.stluketelupid.com
Telegrem: https://t.me/stluketelupid

 

WhatsApp chat