Apabila kami menghadapi masa yang amat mencabar dengan anak lelaki kami, seorang rakan menarik saya ke tepi selepas persekutuan gereja. “Saya mahu anda tahu bahawa saya berdoa untuk anda dan anak anda setiap hari”, katanya. Kemudian dia berkata: “Saya berasa bersalah”.“Kenapa?” saya bertanya. “Kerana saya tidak pernah harusi menghadapi anak-anak sesat”, katanya. “Anak-anak saya mentaati peraturan. Tetapi ini bukan kerana apa yang saya lakukan atau tidak lakukan. Anak-anak membuat pilihan mereka sendiri”, katanya sambil mengangkat bahu.

Saya ingin memeluk saudara itu, kerana belas kasihannya adalah satu peringatan dan kurnia daripada Tuhan. Kata-kata ini juga memberitahu saya bahawa Bapa memahami pergelutan saya dengan anak lelaki saya.

Tiada sesiapa yang lebih memahami pergelutan dengan anak-anak yang sesat daripada Bapa Syurgawi kita. Kisah anak yang sesat dalam Lukas 15 adalah cerita kita dan Tuhan. Yesus menceritakannya bagi pihak semua orang berdosa yang sangat perlu kembali kepada Pencipta mereka dan menemukan kemesraan hubungan kasih dengan-Nya.

Yesus ialah Tuhan dalam bentuk manusia yang melihat kita ketika kita masih jauh daripada-Nya, dengan pandangan yang penuh kasihan. Dialah Tuhan yang berlari kepada kita dan memeluk kita. Dia adalah ciuman surga yang menyambut kepulangan orang berdosa yang bertaubat (Ayat 20).

Tuhan tidak hanya memasangkan lampu di hadapan rumah untuk kita. Dia berada di hadapan pintu rumah untuk melihat, menunggu dan memanggil kita pulang.

                                                                                                                                                                                            Sumber Daripada: Pedoman Harian 2018

Share Button

About the author

Related Post

Leave a comment

Baca Alkitab
  Kitab :
  Pasal :
  Ayat :
  Versi :
     

Taip kata atau ayat:
 
Alkitab   Bahan
Alamat Surat Menyurat:

PAROKI ST. LUKE TELUPID
Peti Surat 106,
89320 Telupid, Sabah
Tel / Fax : 089-521 488

Laman: http://www.stluketelupid.com
Telegrem: https://t.me/stluketelupid